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Seventh Edition FAQs 
Frequently Asked Questions (FAQs) are provided as an implementation material for  
ICD-10-AM/ACHI/ACS Tenth Edition to assist clinical coders in understanding classification 
updates made between Sixth Edition and Seventh Edition.  

For the purposes of episodes coded in Australian hospitals, the Seventh Edition FAQs are not 
considered current classification advice. Therefore FAQs in this document are listed as ‘Retired’. 

While the Tenth Edition FAQs may still appear to be applicable for future editions of  

ICD-10-AM/ACHI/ACS, clinical coders should exercise caution in applying the advice in these 
FAQs as there may be more recent advice that should be applied to that area of the classification.   

Please note that any links or references in this document are not maintained.  
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Ref No: TN428 | Published On: 15-Jun-2012 | Status: Retired  

Diabetic foot 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 

Q: 
With reference to the criteria for coding diabetic foot (ACS 0401, 6. Diabetic foot) does amputee 
status meet the criteria at Category 2d when the amputation was due to an injury/trauma not 
related to diabetes mellitus complications? 

A: 
Clinical advice confirmed that amputee status of the lower limb, regardless of what caused the 
amputation, contributes to the criteria for diabetic foot as specified in ACS 0401, 6. Diabetic foot, 
Category 2d. This is because prior amputation presents increased risk of contralateral foot lesion 
(eg ulcer) and other complications (eg excessive loading) associated with diabetic foot. 

Q: 
With reference to the criteria for coding diabetic foot (ACS 0401, 6. Diabetic foot) does an ulcer 
and/or infection of lower limb (not foot) - for example ulcer of calf - meet the criteria at Category 1?  

A: 
Clinical advice confirmed that the Category 1 of the diabetic foot criteria (ACS 0401, 6. Diabetic 
foot) is limited to ulcer and/or infection of the foot region (including heel and toes).  

Q: 
L97.0 Ulcer of foot should not be assigned for foot ulcer in addition to E11.73 Type 2 diabetes 
mellitus with foot ulcer due to multiple causes following ACS 0401, Rule 6. However, can L97.8 
Ulcer of lower limb, other sites or L97.9 Ulcer of lower limb, unspecified be assigned for ulcer of 
lower limb (not foot) in addition to E11.73? 

A: 
L97.8 Ulcer of  lower limb, other sites or L97.9 Ulcer of lower limb, unspecified may be assigned, in 
addition to E11.73, for an ulcer of the lower limb (not foot region: foot, heel, toes) if the ulcer meets 
ACS 0002 Additional diagnoses in its own right.  

This advice has a minor modification to correspond with an update in a subsequent edition of ICD-10-AM/ACHI/ACS 

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Ref No: TN428 | Published On: 15-Jun-2012 | Status: Retired | Retired On: 30-Jun-2019 

Specific examples from 2012 Diabetes Mellitus 
Workshop Material: Example 14  

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision.  

Q: 
 In Example 14, why isn’t I70.23 Atherosclerosis of arteries of extremities with ulceration assigned 
given that the peripheral vascular disease meets Rule 4b? 

“EXAMPLE 14 
Patient with a history of Type 2 diabetes mellitus, peripheral vascular disease and peripheral 
neuropathy was admitted for treatment of a left foot ulcer. The foot ulcer was treated with 
daily dressings. Diabetic educator spoke to the patient in relation to their ongoing insulin 
medication. The vascular surgeon reviewed the patient’s peripheral vascular disease and 
decided that the patient was unfit for surgery.” 

A: 
The final code assignment for Example 14 is:  

 E11.73 Type 2 diabetes mellitus with foot ulcer due to multiple causes 

 E11.51 Type 2 diabetes mellitus with peripheral angiopathy, without gangrene   

 E11.42 Type 2 diabetes mellitus with diabetic polyneuropathy   

 Z92.22 Personal history of long term (current) use of other medicaments, insulin     

While the PVD meets Rule 4b, I70.23 Atherosclerosis of arteries of extremities with ulceration is 
not assigned following Rule 6, which instructs that multiple codes should not be assigned when the 
DM code identifies the elements documented in the diagnosis: the PVD is identified in E11.51 and 
the ulcer is identified in E11.73.  

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Eradicated conditions and diabetes mellitus 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision.  

Q: 
If a patient with diabetes mellitus has had a vascular reconstruction procedure for PVD should a Z 
code be added to indicate the previous surgery even though the PVD is not eradicated? 

A: 
ACS 0401, 7. Eradicated conditions and DM advises that a vascular reconstruction procedure may 
eradicate a manifestation of peripheral arterial disease, such as an ulcer, but does not eradicate 
the peripheral arterial disease. DM with peripheral arterial disease should be coded with Z95.8 
Presence of other cardiac and vascular implants and grafts or Z95.9 Presence of cardiac and 
vascular implants and grafts, unspecified to indicate the status of the previous surgery. 

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Specific examples from 2012 Diabetes Mellitus 
Workshop Material: Scenario J  

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 

revision.  

Q: 
In Scenario J, could I70.23 Atherosclerosis of arteries of extremities with ulceration be assigned 
according to Rule 4b? 

“Scenario J - This 67 year old male presented for below knee amputation as treatment of 
foot ulcer. Also has Type 2 DM with PVD and neuropathy.” 

A: 
The final code assignment for Scenario J is: 

 E11.73 Type 2 diabetes mellitus with foot ulcer due to multiple causes  

 E11.51 Type 2 diabetes mellitus with peripheral angiopathy, without gangrene 

 E11.40 Type 2 diabetes mellitus with unspecified neuropathy 

Rule 4b specifies that conditions classified outside of category E09-E14 should only be assigned 
when the condition meets ACS 0001 Principal diagnosis or ACS 0002 Additional diagnoses. In 
Scenario J, there is no evidence that PVD met ACS 0001 or ACS 0002, therefore I70.23 
Atherosclerosis of arteries of extremities with ulceration was not assigned.  

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Ref No: TN428 | Published On: 15-Jun-2012 | Status: Retired 

Documentation of diabetes mellitus 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision. 

Q: 
Can you refer to previous admissions to inform code assignment for diabetes mellitus? How far 
back in the clinical record can you go for information? Do you use past admissions to gather 
information about complications of DM to assign codes from E1-.7- *Diabetes mellitus with multiple 
complications?  

A: 
The following statement is included in the Introduction to the Australian Coding Standards (ACS): 

“It is assumed that coding decisions are not made solely based on information provided on 
the clinical record front sheet and/or discharge summary (or a copy of same) but that 
analysis of the entire clinical record is performed before code assignment.” 

Therefore, previous admissions and correspondence can be used to inform assignment of diabetes 
mellitus codes. However, previous admissions and correspondence should not be used: 

 to assign diabetes mellitus if it has not been documented in the current admission. 

 to inform the assignment of diabetes mellitus codes which have contributing conditions which 
may no longer be relevant or where criteria has changed over previous editions of the 
classification, eg hypertension being used to assign a code for features of insulin resistance. 

Q: 
Are nurses considered clinicians when it comes to documentation for clinical coding? What 
documentation is sufficient to warrant coding of DM? Specifically, should a code for DM be 
assigned by virtue of a nurse checking a ‘tick box’ on a form such as a pre-admission check list? 

A: 
The Introduction to the Australian Coding Standards, How to use this document contains the 
following guideline: 

“The term ‘clinician’ is used throughout the document and refers to the treating medical 
officer but may refer to other clinicians such as midwives, nurses and allied health 
professionals. In order to assign a code associated with a particular clinician’s 
documentation, the documented information must be appropriate to the clinician’s discipline.” 

The NCCC supports this guideline and maintains that documentation by any clinician can be used 
to determine conditions that should be coded. However, clinical coders should also be guided by 
the following from the Introduction to the Australian Coding Standards: 

“If a clinical record is inadequate for complete, accurate coding, the clinical coder should 
seek more information from the clinician. When a diagnosis is recorded for which there is no 
supporting documentation in the body of the clinical record, it may be necessary to consult 
with the clinician before assigning a code.” 
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While ACS 0401, Rule 1 specifies that DM should always be coded, general coding and 
abstraction guidelines should still be followed. 

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Diabetes mellitus and day only admissions 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision.  

Q: 
Does diabetes mellitus have to be coded for day only admissions, in particular day only dialysis 
admissions? 

A: 
There is no exception to the rule that diabetes mellitus should be coded when documented. 
Therefore, diabetes mellitus should be coded when documented in same day admissions. 

Dialysis admissions 

The issue of whether to code diabetes, or any other additional diagnosis, when dialysis episode 
coding is autogenerated is unique. The following advice was published in Coding Matters, 
September 2008: 

Q:  

In day only dialysis admissions, should codes be assigned for any additional diagnoses, e.g. 
CKD, diabetes etc?  

A:  

As most day only dialysis admissions are autogenerated, it is difficult to assign additional 
diagnosis codes when the full record is not available at the time of the coding process. 
Therefore, for day only admissions for dialysis, only assign Z49.1 Extracorporeal dialysis for 
extracorporeal dialysis or Z49.2 Other dialysis for peritoneal dialysis together with the 
appropriate procedure code. Additional diagnosis codes should only be assigned if the 
conditions meet ACS 0002 Additional diagnoses.” (Coding Matters, Volume 15, Number 2, 
September 2008) 

Further to the Coding Matters advice above, ACS 0001 Principal diagnosis, Problems and 
underlying conditions states: 

“If a patient presents with a problem, and the underlying condition is known at the time of 
admission, and only the problem is being treated, then the problem should be assigned as 
the principal diagnosis code. The underlying condition should be sequenced as an additional 
diagnosis code.” 

Therefore, it is more accurate to state: 

“...Additional diagnosis codes should be assigned if the conditions meet the criteria for code 
assignment as per the guidelines in ACS 0001 Principal diagnosis, Problems and underlying 
conditions or ACS 0002 Additional diagnoses”. 

However, as most day only dialysis admissions are coded using autogenerated software, it is 
difficult to assign additional diagnosis codes for specific patients. In addition the full record is not 
always available at the time of the patient’s admission to inform the coding process. The NCCC 
recognises these system issues and accepts, for now, that it will not be possible for many hospitals 
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to comply with ACS 0001 Principal diagnosis, Problems and underlying conditions and ACS 
0002 Additional diagnoses for these episodes. 

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 

This advice supersedes the previous advice published in Coding Matters, September 2008 (Volume 15, Number 2), Day only 
admissions and additional diagnoses, which will be retired on 30 June 2012. 
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Diabetes mellitus with features of insulin resistance 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs 
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision. 

Q: 
If a patient previously had conditions (such as obesity or characteristic dyslipidaemia) which 
qualified them for assignment of E1-.72 *Diabetes mellitus with features of insulin resistance but in 
a more recent episode of care no longer has those qualifying conditions (because they are no 
longer obese or their dyslipidaemia is controlled by medication) do they still qualify for the 
assignment of E1-.72 *Diabetes mellitus with features of insulin resistance? 

A: 
Clinical advice confirmed that if conditions which previously contributed to the assignment of  
E1-.72 *Diabetes mellitus with features of insulin resistance (such as obesity or characteristic 
dyslipidaemia) are no longer current, then these conditions should no longer be considered as 
contributing to the criteria for assignment of E1-.72 *Diabetes mellitus with features of insulin 
resistance. 

Q: 
Can test results alone be used to identify characteristic dyslipidaemia in order to assign E1-.72 
*Diabetes mellitus with features of insulin resistance?  

A: 
No, test results alone cannot be used to identify elevated fasting triglycerides or depressed HDL-
cholesterol, as per the guidelines in ACS 0010 General abstraction guidelines, Test results. The 
following guidelines which are also represented in ACS 0401, 3. DM and IH with features of insulin 
resistance and ACS 0401, Figure 1 should be followed in order to identify “characteristic 
dyslipidaemia”: 

1. if there is clinician documentation of “dyslipidaemia/hypercholesterolaemia/high cholesterol/ 
hyperlipidaemia”, then seek confirmation that levels of either “elevated fasting triglycerides” 
(=1.7 mmol/L) or “depressed HDL-cholesterol” (male =1.03, female =1.29) meet the required 
values for characteristic dyslipidaemia in order to assign E1-.72 *Diabetes mellitus with features 
of insulin resistance. 

2. if there is NO clinician documentation of dyslipidaemia/hypercholesterolaemia/high cholesterol/ 
hyperlipidaemia, then clinician documentation of both “elevated fasting triglycerides” (=1.7 
mmol/L) and “depressed HDL-cholesterol” (male =1.03, female =1.29) is required - test results 
can only be used to confirm the levels meet the required values for characteristic dyslipidaemia 
in order to assign E1-.72 *Diabetes mellitus with features of insulin resistance.  
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Q: 
Are there specific diagnostic criteria for characteristic dyslipidaemia for the Indigenous Australian 
population? 

A:  
Clinical advice confirmed that there are no population specific criteria for characteristic 
dyslipidaemia for use in Australia. 

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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Gestational diabetes mellitus (GDM) 

ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate 
hyperglycaemia - Education Workshop FAQs  
Please refer to ACS 0401 Diabetes mellitus and intermediate hyperglycaemia - 1 July 2012 
revision. 

Q: 
This advice has been deleted from ACS 0401 - 1 July 2012:  

“Gestational diabetes may recur in a subsequent pregnancy and when this occurs, assign a 
code for gestational diabetes, with Z87.5 Personal history of complications of pregnancy, 
childbirth and the puerperium.”  
(Source, ACS 0401, Seventh Edition, 1 July 2010, Gestational diabetes mellitus) 

Is the advice still valid? 

A: 
This advice was removed from ACS 0401 to standardise the assignment of Z87.5 Personal history 
of complications of pregnancy, childbirth and the puerperium in line with ACS 2112 Personal 
history. Z87.5 Personal history of complications of pregnancy, childbirth and the puerperium should 
only be assigned according to the guidelines in ACS 2112 Personal history. See also ACS 0401, 
2. Specific classification principles for DM and IH, DM and IH in pregnancy, childbirth and the 
puerperium.  

This advice has a minor modification to correspond with an update in a subsequent edition of ICD-10-AM/ACHI/ACS.  

Published 15 June 2012, 
for implementation 01 July 2012. 
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